13. Fetih ve Gençlik Buluşmaları (Çevrimiçi)
Gençlik Eğitim ve Kültür Konfederasyonu (GENÇKON) tarafından her yıl düzenlenen Fetih ve Gençlik Buluşmaları, bu sene online platformlarda gerçekleşti. Salgın hastalıklara karşı alınan önlemler dolayısıyla sanal âleme taşınan Fetih ve Gençlik Buluşması geçmiş yılların coşkusunu aratmayacak şekilde organize edildi. Programda hem güncel faaliyetler, hem de geçmiş yıllardaki buluşmalardan kesitler sunuldu.
#BitmeyenFetih konsepti ile gerçekleştirilen etkinliklerin ana amacı ise tarihi kronolojik bir tekrar olmaktan çıkartıp hayatın merkezine taşıyarak geleceği inşâ ederken geçmişten güç almanın önemini vurgulamak ve gençlerde fetih bilincini oluşturmaktı.
#BitmeyenFetih’in hem bir tarih şuuru, hem kendini bilmeye atıf, hem de her bir insanın kendinin Fatih’i olması gerektiğine bir çağrı olduğu vurgulanan “13. Fetih ve Gençlik Buluşması” 9 Mayıs Cumartesi günü saat 17:00’de, GENÇKON’un youtube kanalı üzerinden yayınlandı.
Mostar Gençlik Federasyonu Başkanı Sıddık Kaya tarafından sunulan program, Fatih Sultan Mehmed Han’ın kabrinin yanında okunan Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı ve GENÇKON Genel Başkanı Ahmet Sözbilir’in açılış konuşmasıyla devam etti. Sözbilir konuşmasında programın çevrimiçi gerçekleşmesinin sebebini ve fetih kavramını 567 yıl öncesine sıkıştırmanın doğru bir tutum olmadığını belirtip, fethin çeşitli açılımlarından bahsetti.
Semerkand Dergisi Editörü Sabahattin Aydın ise fetih deyince akla nelerin gelmesi gerektiği hakkında bir konuşma yaptı. Fetihlere güzelleme yaparak bir şey yapılmış olmayacağını ve her bir kişinin kendince bir fetih yapabileceğinin altını çizdi.
Programda, daha önceki Fetih ve Gençlik Buluşmalarında gerçekleşen performanslara da yer verildi. Bu bağlamda Mustafa Erdemir’den ezgi dinletisi, İsmail Hakkı’dan Bitmeyen Fetih Gösterisi ve Tahsin ve Talha Kurtuluş’tan ilahi dinletisi yayınlandı.
Arşiv görüntülerinden sonra yazar Ali Yurtgezen Yahya Kemal Beyatlı’nın “İstanbul`u Fetheden Yeniçeriye Gazel” şiirini şerh etti.
GENÇKON Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Aslan ise Fatih Sultan Mehmed Han’ın kabrinin yanında İstanbul’un fethinin önemini ve bu fethin gençlere yüklediği sorumluluklardan bahsetti.
Program, 12 yıldır gerçekleşen Fetih ve Gençlik Buluşmalarından oluşturulan hatıra videosunun izletilmesi ile sona erdi.