Geleneksel Uluslararası Fetih ve Gençlik Buluşması 10. Yılına Ulaştı
2008 yılından bu yana üniversiteli gençlerle fethin merkezi İstanbul’da kutlanan Geleneksel Uluslararası Fetih ve Gençlik Buluşması 10. yılına ulaştı. Her yıl fetih coşkusunu Türkiye’nin dört bir yanına ulaştıran bu buluşmaya tüm Türkiye’den 3.000’e yakın üniversite öğrencisinin yanı sıra 15 farklı ülkeden gelip ülkemizde üniversite okuyan misafir öğrenciler de katıldı.
Bu yılki program 6 – 7 Mayıs tarihlerinde Üsküdar Vakıfbank Spor Sarayında ve Kasr-ı Ârifan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Programa akademisyenler, yerel yöneticiler, çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcileri ve özel sektör yöneticileri de katıldı.
5 Mayıs Cuma akşamı Kasr-ı Ârifan Kültür Merkezi’ne gelen üniversite öğrencileri ilk olarak Mostar Dergisi Editörü Davut Bayraklı, yazar Mümin Munis ve Ozan Bodur’un “Bir Medeniyet Tasavvuru” söyleşisine katıldılar. Söyleşi sonrasında imza programı gerçekleştirildi.
6 Mayıs Cumartesi, binlerce gencin doldurduğu Üsküdar Belediyesi Vakıfbank Spor Sarayı’ndaki sahne program İstiklal Marşı ve Kur’an-ı Kerim okunmasının ardından Mostar Gençlik Federasyonu Başkanı Muhammet Raşit Güngör ve Genç-Kon Genel Başkanı Ahmet Sözbilir’in açılış konuşmalarıyla başladı.
Daha sonra gençlik çalışmalarına verdiği katkılardan ötürü Üsküdar Belediye Başkanı Sayın Hilmi Türkmen’e Genç-Kon Genel Başkanı Ahmet Sözbilir plaket takdim etti. Kısa bir konuşma yapan Hilmi Türkmen fethin ve gençliğin önemine değindi.
Ve ödül töreni. Mostar Gençlik Yetim Konulu Kısa Film Yarışması ve Muhabbet Petekleri Bilgi Yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi. Yine Mostar Gençlik’in Enleri ödülleri kapsamında; En Başarılı Üniversite Kulübü, En Başarılı Gençlik Derneği, En Yenilikçi Çalışma, En İyi Organizasyon, Yılın Hareketliliği dallarında ödüller dağıtıldı.
Programda, “Yetim Kardeşim” projesi sonucunda toplanan yardımlar Beşir Derneği Genel Sekreteri Fatih Sarıyar’a teslim edildi.
Ödül ve plaket takdimlerinin ardından Sahne Gençlerin oldu. Çeşitli illerden elemeleri geçen üniversite öğrencileri yeteneklerini sergiledi.
Okunan ilahiler, türküler, ezgi ve şiirlerin ardından sahneyi Hasan Nihat Sütçü, Kıraathaneci Haydar rolü ile yer aldı. Daha sonra yazar Hakkı Mercan, fethin bir rüyayla başladığını söyleyerek fethin önemini ve günümüze etkilerini anlattı. Sevilen sanatçı Servet Tekin ise Mostar Gençlik’in dilinden düşürmediği “Ha Leyli” ve “Mostar Gençlik Marşı” ile spor sarayını coşturdu. Servet Tekin’den sonra sahneyi Bitmeyen Fetih Özel Gösterisi ile İsmail Hakkı aldı. Atını denize süren, gemileri karadan yürüten Fatih’in torunlarının gün gelir topların, güllelerin, namluların önüne çıktığını; surların arkasına dahi saklanmayıp, göğsünü siper ettiğini özel gösterisiyle sergileyen İsmail Hakkı’dan sonra Dursun Ali Erzincanlı sahne aldı ve meşhur “30 Kuş” şiirini okuması ile sahne programı sonra erdi.
Programın ikinci gününde ise 3.000’e yakın üniversiteli genç Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii’nde sabah namazı kıldı. Namazın akabinde Üsküdar Belediyesi tarafından gençlere çorba dağıtıldı. Program Boğaz turu ile son buldu.