18 Mart Çanakkale Zaferi Konulu Sanat Yarışması
Çanakkale Savaşları, “yüzyılın son centilmen savaşları” olarak değerlendirilir. Bu değerlendirme, özellikle karşı karşıya gelmeden sadece teknolojik üstünlüğe dayanarak yüzlerce, hatta binlerce kilometre öteden füzelerle, gemilerle ve uçaklarla yapılan günümüzün ahlâksız savaşlarına kıyasla, savaş ahlâkı ve kuralları açısından bakıldığında son derece farklıdır.
Çanakkale; Mehmetçiğin kan ve kin deryasında kendini yitirmediği, insanlığını unutmadığı, Müslümanlığını hep önde tuttuğu bir yerdir. İşte örneği:
Tarih 20 Temmuz 1915. Savaş bütün dehşetiyle sürüyordu. Reuter Telgraf Ajansı’nın Çanakkale muhabiri, Londra’daki ajans merkezine savaşın gidişatını anlatırken, savaşın insanî boyutunu öne çıkaran bir haber geçer:
“Türkler pek merdâne ve soylu bir tarzda harp ediyor. Bunlardan biri şiddetli ateş altında olduğu halde, askerlerimizden birinin yarasını sarmak gayretinde. Diğeri yaralı bir Avustralyalı askerin yanına bir şişe su bırakarak insanî bir harekette bulunuyor. Mert Türk askerlerinden bir başkası İngiliz siperlerinden uzak bir mevkide yaralı düşüp saatlerce aç ve güçsüz kalan İngiliz askerine ekmek vererek yüce bir davranış gösteriyor. Türklerle çarpışan İngiliz askerlerinin hemen hepsi Türkler tarafından İngiliz esirlere iyi muamele yapıldığı konusunda hemfikir.
Bugün bu karakteri ruhlarında taşıyan gençlerimiz ise geleceğimizin teminatıdır.
Çocuk ve gençlerimizde milli ve manevi olarak farkındalık oluşturmak amacıyla Gençlik Kulüplerimizde eğitim gören ilköğretim öğrencilere yönelik 18 Mart Çanakkale Zaferi konulu sanat yarışması düzenleniyoruz.
Yarışma Kapsamında:
- Gençlerdeki vatan, millet ve bayrak aşkının somutlaşmış bir hal alması ve bu eserlerin gelecek nesillere aktarılması, halkımız ile paylaşılmasını sağlanacaktır.
- 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin gençlerimizdeki karşılığını sanatsal çalışmalar olarak görebilmek ve böylelikle ortak bir şuurun oluşturulması hedeflenmektedir.
- Gençlerimizin gönül ve fikir dünyasından doğan sanat eserleri sergilenerek milletimizle buluşturulması sağlanacaktır.
- Filografi, toplu iğne, alüminyum kabartma ve origami sanat dallarında gerçekleştirilecek yarışmada bahsedilenlerin yanı sıra katılımcıların estetik ve duyum becerilerinin ve beğenilerinin geliştirilmesiyle birlikte sanat faaliyetlerine daha fazla ilgi göstermelerinin teşvik edilmesi de sağlanacaktır.
- Yarışmaya katılan eserler posta ve kargo yoluyla, belirlenen yönerge doğrultusunda istenilen adrese ulaştırılacak, alanında uzman kişiler tarafından oluşturulan jürilerimiz eserleri değerlendirilecek, dereceye giren eser sahiplerine çeşitli ödüller verilecektir.
Yarışma Şartları:
- Yarışmaya sadece kurumlar katılabilir. Bireysel başvurular kabul edilmez.
- Eserler posta yolu ile Turgut Reis Mah. Demokrasi Cad. No: 177 Kat: 1 Sultanbeyli / İstanbul adresine gönderilecektir.
- Kurumlar eserlerinin yanında iletişim bilgilerini de göndermelidir.
- Yarışmaya kurumlar en az 1 en fazla 3 eser ile katılabilirler.
- Yarışma için Çanakkale ruhunu yansıtacak bir görsel seçilmelidir. 50×70 boyutlarındaki çalışma, belirlenen sanat dallarından bir tanesini seçilerek uygulanmalıdır.
- Öğrencilerde vatanseverlik şuurunun kazandırılması hedeflendiğinden kurumlarda eğitim alan tüm öğrencilerin üzerinde çalıştığı tek bir eser oluşturulmalıdır. Ve bu eserle yarışmaya katılım sağlanmalıdır.
- Yarışamaya gönderilen eserler daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış olmalıdır.
- Son katılım tarihi: 30 Mart 2019. Sonuçlar 15 Nisan 2019’da açıklanacaktır.
- Yarışmaya katılına bilecek sanat dalları: Filografi, origami, alüminyum kabartma ve toplu iğne sanatı
- Yarışmada birinci olan kuruma zekâ oyunları seti, kuruma plaket ve eserde emeği geçen öğrencilere madalya takdim edilecektir.