Gençliğin Bir Yılı
GENÇKON Genel Başkanı Ahmet Sözbilir ile Mostar Dergisi’nin gerçekleştirdiği ve Temmuz 2018 sayısında yayımlanan”Fetih ve Gençlik Ayı” ile ilgili röportaj…
***
Sizinle Fetih ve Gençlik ayını konuşmak istiyoruz. Ama öncelikle dilerseniz yılsonu olduğu için 2017-2018 eğitim öğretim yılında GENÇKON neler yaptı? Değerlendirmenizle başlayalım.
Faaliyetlerimizin merkezinde “eğitim” var, biliyorsunuz. Okul öncesi eğitimden yükseköğrenime kadar tüm öğrencilerin yanındayız. Federasyonlar ve bu federasyonlara bağlı derneklerimizle onlara rehberlik yapmak ve yardımcı olmak için gayret ediyoruz. Vatanına ve milletine bağlı, kendinden emin, ülkesini ileri saflara taşıyabilecek, manevi değerlerinin farkında bir gençlik için tüm çabamız. Bu sene de gönüllülerimiz ile pek çok faaliyet gerçekleştirdik. Farkındalık sağlamak ve değer katmak için gençlerin nabzını tuttuk. Yıl boyunca Robotik Stem atölyesi, zekâ oyunları atölyesi, drama, halk oyunları ve geleneksel sanat eğitimleri, izcilik ve kampçılık faaliyetleri, Çanakkale şehitlerini anma programları, Tematik Gençlik Gelişim Kulüp ve kampları, İlahiyat öğrencileri buluşması, paydaş üniversite kulüp ve toplulukları aracılığı ile söyleşi ve paneller, sosyal sorumluluk projeleri, Beşir Derneği ile ortaklaşa olarak gerçekleştirdiğimiz yardım faaliyetleri, kısa film ve senaryo yarışması, muhabbet buluşmaları, çocuk iftarları, Anadolu’yu irşad eden manevi büyüklerimizin kabirlerini ziyaret kapsamında Kasrik gezisi, Ramazan ayı boyunca ailelere özel hazırlanan oyunların yer aldığı Hilal Göründü Günlüğü gibi pek çok faaliyet düzenledik. Gönüllülerimizin gayretleri sayesinde çok güzel sonuçlar aldık ve dönemin sonuna geldik. Şu an ise ülkemizin dört bir yanında yaz kurslarımız devam ediyor. Bu arada bu yıla damgasını vuran Son Sultan Abdülhamid Han programlarını da eklemeliyim. Türkiye’nin her tarafında tertiplediğimiz bu etkinlikle Abdülhamid Han’ın büyüklüğünü ve mücadelesini anlattık. Binlerce öğrenci panellerimize katıldı.
Gençlik Eğitim ve Kültür Konfederasyonu (GENÇKON) “Bitmeyen Fetih” vurgusuyla 2008 yılından beri Fetih ve Gençlik Buluşmaları düzenliyor. Anadolu’nun dört bir köşesinden gelen fetih ruhlu gençlerle büyük salonlarda önemli etkinlikler gerçekleştiriyorsunuz. Geçen sene Üsküdar’da bu sene ise Kasr-ı Ârifan Kültür Merkezi’nde programınızı gerçekleştirdiniz. Bu yıl daha farklı bir usule geçerek ülke genelinde etkinlikler ve faaliyetler ortaya koydunuz. Fetih ve Gençlik buluşmalarının yeni usulünden bahseder misiniz?
Sizin de belirttiğiniz üzere 2008 yılından beri Fetih ve Gençlik Buluşmaları düzenliyoruz. Bu yıl ise 29 Nisan – 29 Mayıs tarihleri arasını “Fetih ve Gençlik Ayı” olarak ilan ederek tüm Türkiye’de Fetih ve Gençlik Buluşmaları heyecanının yaşanmasını istedik.
Fetih ve Gençlik ayı boyunca illerde, Sahne Gençlerin, Bahar Buluşması, Kahramanlara ve Ecdada Vefa, Şehitlik ve Türbe Ziyaretleri, Sabah Namazı Buluşması, Toprağı Fethet, Fetih ve Gençlik İftarı, Niyet Ettim İtikâfa, Mezuniyet Programı, Muhabbet Buluşması, Kan Bağışı Kampanyası, Bir Kap – Bir Kalp, Çorbada Tuzunuz Olsun, Ekipler Arası Bilgi Yarışması, Mostar Gençlik Aday Programı, Semerkand Gençlik Aday Programı, Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması, Dönem Sonu Kapanış Programı gibi pek çok etkinlik gerçekleştirildi ve fetih coşkusu tüm Türkiye’ye yayıldı. İşin güzel yanı ise bütün bu etkinlikleri öğrencilerin planlayıp gerçekleştirmesi. Bizim sürekli üstünde durduğumuz bir husus #BitmeyenFetih derken gönüllere girmenin, gönül almanın önemi olduğu.
Bu kararı ve etkinlikleri gençler nasıl karşıladı? Verimli oldu mu?
Biliyorsunuz GENÇKON olarak sloganımız ‘’Gençliğe Değer’’. Çocuk ve gençlerin gelişmesine katkı sağlamak ise tek derdimiz. Mayıs ayını Fetih ve Gençlik ayı ilan gönüllülerimize haber verir vermez gençler hemen etkinliklere başladılar. Sosyal medya hesaplarımız bu faaliyetlerin görüntüleriyle bir ay boyunca renklendi. Gençlere kendilerini ifade etme hakkı ve ortamı verdikçe bu ülke çok daha iyi yerlere gelecektir. Tek derdimiz kendinin ve durduğu yerin farkında olan bir gençliğin yetişmesine hizmet etmek. Çok şükür ki şimdiye kadar gençlerimiz bizi mahcup etmedi.
Mostar Dergisi ekibi olarak 29 Mayıs final iftarınıza davetliydik. Orada gençlerin akademisyenler, sanatçılar, yazarlar, vakıf ve dernek yetkileri tarafından yalnız bırakılmadığını gördük. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Fetih ve Gençlik Buluşmalarının kapanış programında, öğrencilerimiz, mezunlarımız ve değerli konuklarımızla iftar programında buluştuk. Böylece bir ay boyunca devam eden Fetih ve Gençlik coşkusunu taçlandırmak istedik. Sağolsun misafirlerimiz de aynı duyguları taşıyor olacaklar ki bizi yalnız bırakmadılar. Aslında bugün içerisinde bulunduğumuz bu güzel arkadaşlık ortamının yarın da sorumluluk alan, değer üreten bir ortam olduğunu mezunlarımızı görünce daha iyi anlayabiliyoruz. Hem bizler hem de gönüllülerimiz için sizlerle birlikte olmaktan memnuniyet duyduk.
Kaynak: Mostar Dergisi, 161. sayı